Achtergrond_schilderijen

In 1986 voltooide ik de docentenopleiding Handvaardigheid en Tekenen. Daarnaast studeerde ik af aan de Kunstacademie te Breda en volgde ik een grafische opleiding te Antwerpen. Van 1991-1998 woonde en werkte ik in Zuid-Afrika, een land dat mij inspireerde in mijn schilderijen en keramiekontwerpen.

Naast schilderijen maak ik  ook toegepaste kunst. Meestal gaat het daarbij om eenmalige objecten. De vaas onder het label ‘ Mambo Design’ echter is in productie gebracht; deze unieke design-vaas is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.
Mijn werk was te zien op diverse exposities.

Van 1991 t/m 1998 heb ik met mijn gezin in Zuid-Afrika gewoond. Een periode die lang genoeg is om een land goed te leren kennen.

In deze periode heb ik bewust niet geschilderd, omdat ik het land, de cultuur en de bevolking eerst wilde beleven. Door het opzetten van een kledingbedrijfje moest ik eropuit en binnen een paar weken reed ik door de townships op zoek naar een naaiatelier. Ik leerde veel mensen kennen, kwam op plekken die ik anders niet zou hebben gezien en leerde de mentaliteit kennen van de verschillende culturen binnen het land.

Ik kwam zoveel mogelijk in de townships en zag hoe zwaar het leven daar was. Ik leerde veel zwarte vrouwen kennen en zag hoe zij als enige verantwoordelijk waren voor werk en kinderen.

Het leven in de townships is ontdaan van alle structuur. Werkeloosheid, drugs , geweld en alcohol zorgen ervoor dat het bijna onmogelijk is om aan de ellende te ontvluchten.

De vrouwen zijn degene die nog proberen met hun gelaten vrolijkheid zo goed mogelijk hier doorheen te komen. Het zijn deze vrouwen die de bron van inspiratie zijn voor mijn schilderijen.
Nog regelmatig bezoek ik het land en fotografeer tijdens mijn reizen de vrouwen die ik ontmoet. Ik zoek hen op in de townships of in de dorpen in de rest van het land.
Binnenkort zal ik met mijn man voor 3 maanden vrijwilligerswerk gaan doen in Zuid-Afrika.